Publicerad den Lämna en kommentar

Vad väljer du rätt LED-drivrutin för? Vilken är den rätta föraren?

LED Treiber OSRAM - OT FIT 50 220-240 350 D L für SVETOCH LED-Komponenten

Guide till att välja rätt LED-drivrutin. Den innehåller grundläggande punkter som bör beaktas vid val av en LED-drivrutin i programmet. Här är lite bakgrundsinformation om grundläggande punkter för att hjälpa användaren att fatta rätt beslut och val.

LED DIP chip (Dual in-line paket)

Dual in-line paket (Dual in-line paket) lysdioder är de traditionella ursprungliga LED-lampor.

Även DIP chips är fortfarande i bruk idag, de har mycket lägre effektivitet än de nyare LED-chips som används för moderna tillämpningar. De används oftare inom elektronik.

En LED DIP chip producerar typiskt ca 4 lumen per LED, mycket mindre än de nyare chips och används i enkel kontakt och yta montering.

LED SMD chip

SMD står för “surface mounted diode” och är mycket mindre och effektivare lysdioder än den ursprungliga DIP chips. De har blivit oumbärliga på grund av ett brett spektrum av möjliga tillämpningar och är vanligtvis monterade och lödda på ett kretskort (modul). SMD chips har blivit mycket viktiga för utvecklingen av LED-industrin, som 3 dioder kan rymmas på samma chip.

Förutom den betydligt mer effektiva ljusstyrkan kan de också ändra färg. Några av de LED-chips kan nu produceras så små att de är installerade i high-end elektronik såsom mobiltelefon kontroll lampor.

De används också som fristående chips främst i LED-remsor eller LED spotlights och i branschen på LED-moduler.

SMD chips kan generera mellan 50 och 100 lumen per watt. Detta är mycket effektivare att DIP chip.

LED COB chip

COB (chip on Board) LED är ett högpresterande läder chip (High Power LED). En COB chip har flera internt installerade dioder, typiskt mer än 9. förenklad COB kan beskrivas på ett sådant sätt att flera SMD chips är installerade på en styrelse och därmed generera betydligt mer ljus på grund av den speciella designen.

COB chips används i många olika enheter. I små enheter som kameror och smartphones, detta beror på den höga lumence räkna, som kräver lite energi.

Ofta LED COB chips används i washers och högpresterande LED strålkastare och spotlights. Eftersom olika mönster är möjliga med COB chips, en hel del lumen kan produceras per watt, som vanligtvis är långt över 100 lm/W.

Kombinerade tillämpningar av SMD eller COB chips används i LED-arrayer (enstaka eller flera lysdioder förmonterade på ett kretskort), LED-remsor (för linjär LED-användning), och LED-moduler med direkt installerade mini-drivrutiner (LED-ljus motorer).

Konstant ström kontra konstant spänning

Drivrutinerna använder antingen konstant ström (CC) eller konstant spänning (CV) eller båda. Detta är en av de första punkter som måste beaktas i beslutsprocessen. Detta beror på LYSDIODen eller LED-modulen som ska styras. Informationen finns på LED databladet.

Vad är Constantstrom?

Constantstrom (även CC för konstant) LED-drivrutiner upprätthålla en konstant elektrisk ström (A) genom att ha en variabel spänning (V). CC-drivrutiner är ofta förstahandsvalet för LED-applikationer. CC LED-drivrutiner kan användas på enskilda lampor eller lysdioder kopplade i serie. Nackdelen är att om växlings vägen avbryts vid ett tillfälle, kommer de kvarvarande lysdioderna inte längre att fungera. Men konstant ström drivrutiner ger i allmänhet bättre kontroll och är mer effektiva än förare med konstant spänning.

Vad är konstant spänning?

Ljus förare med konstant spänning (CV) är nätaggregat. De har en fastspänning som de levererar till den elektroniska kretsen. Du kan använda CV LED-drivrutiner för att köra flera lysdioder parallellt, till exempel med LED-remsor. CV strömförsörjning kan användas på LED-remsor som har makt gräns motstånd, vilket vanligtvis är fallet. Spännings utgången måste uppfylla hela LED-kedjans spännings behov.

CV förare kan också användas på LED-ljus motorer som har en drivrutin IC installerat.

Vad är Constantstrom och vad är konstant spänning?

Vissa LED-drivrutiner kan erbjuda både möjligheter (CV och CC). Som standard fungerar de som CV, men när utgångs strömmen överskrider den aktuella gränsen växlar de till ett CC-läge. Den här funktionen är lämplig för program som kräver en flexibel LED-drivrutin.

När ska du använda CV-eller CC-drivrutiner (undantag möjlig)?

Constantstrom (CC)Konstant spänning (CV)
LED-downlights/inbyggt ljusLysdioder parallella
KontorsbelysningLED ränder
Bostäder LED-belysningLED-ljus motorer
Humör ljusRörliga tecken/tecken
Detaljhandel/kommersiell belysningScenbelysning
Underhållning belysningArkitektonisk belysning
LED-skyltarGatlyktor
GatlyktorIndirekt belysning (gips)
High Bay
Utomhusbelysning
Arkitektonisk belysning
LED-remsor (hög effekt LED)
Arbetsplatsbelysning

Faktorer att beakta:

Outsourca ström (mA)

När du använder en konstant ström LED-drivrutin, måste den anpassas till kraven för de valda lysdioderna. Effektvärden för förare och lysdioder måste stämma överens. Databladen för lysdioderna anger vilka effektvärden som behövs. Värdet anges i ampere (A) eller milliampers (mA). 1 A är 1000 mA.

Det finns även variabla och valbara konstanta kraft drivrutiner. Det finns konstant effekt drivrutiner antingen i intervallet 0 till 500 mA eller i fasta värden som 350 mA, 500 mA, 700 mA, 1050 mA och mer. Lysdioderna måste matcha dessa valda värden.

Lysdioder bör användas på lägsta möjliga ström för att förlänga livslängden och öka lm/W effektivitet. När du använder mer ström, lysdioder brukar slitas ut snabbare. Det är därför tillrådligt att tänka på att använda fler LED-moduler tillsammans och därmed minska respektive strömstyrka. Som regel visar LED databladen olika effektivitet i lm/W med olika elektricitet.

Starteffekt (W)

Detta värde anges i watt (W). LED-drivrutiner bör ha minst samma värde på lysdioderna.

Föraren bör ha en högre uteffekt på minst. 10% att ha effektreserver för att köra lysdioderna. Om drivrutinens effekt är densamma som LED-strömmen, skulle föraren vara i full beläggning hela tiden. Med full effekt användning, skulle detta förkorta förarens livslängd. Livslängden är en extra viktig besluts faktor när man använder och driver förarna på rätt sätt.

Prestanda kravet för lysdioder är i princip ges som ett medelvärde. Detta innebär att lysdioder kräver en +/-rabance Dans i prestanda. Därför är det viktigt att se till att föraren kan uppfylla en eventuell ökad prestandakrav.

Utspänning (V)

Detta värde anges i volt (V). När det gäller konstant spänning förare, måste spänningen vara densamma som den som tillhandahålls av LYSDIODen. Med flera lysdioder adderas spänningsvärden till ett totalt värde. När det gäller konstant ström måste spänningen vara högre än lysdiodernas.

Livslängden

Förarens förväntade livslängd ges i timmar. Detta är relaterat till den genomsnittliga drifttiden (MTBF = genomsnittlig tid mellan fel). Baserat på detta värde, förare bör också jämföras när du gör ett köpbeslut. Rätt funktion kan förlänga livslängden. Detta minskar underhållstid/kostnader.

Det bör dock nämnas att detta är ett statistiskt värde. Även om detta är en indikator på att jämföra olika produkter. Det bör dock vara känt att värdet bestäms enligt följande. Grund och botten, den misslyckanden varningen symtom av den individuell komponenterna är summerat upp. Å andra sidan bör informationen delas upp i tre områden i reella termer: 1. “tidiga avbrott”, 2. “användbar livslängd” och 3. “End-of-tid avsnitt.” MTBF anger vanligtvis bara den mellersta delen. Detta eliminerar “barnsjukdomar” och “åldrande effekt.” Som ett resultat kan MTBF vanligtvis anges med flera miljoner timmar.

Lämna ett svar